A pszichopata jellemzői: túl a népi hiedelmeken

Az emberek hajlamosak kifejezéseket, szavakat népi logika alapján használni a valódi jelentésük helyett. Így járt a pszichopata is: lényegében bárki megkaphatja ezt a jelzőt, aki a másik számára logikátlanul, nemtetsző módon viselkedik. Holott a pszichopata jellemzői jól körülhatárolhatók, a pszichológiai értelemben használt antiszociális vagy disszociális személyiségzavarral élőkre vonatkoznak csak.

A köznyelvvel ellentétben az antiszociális személyiségzavar nem a zajos társaságoktól tartózkodó, emberek között félszegen viselkedő személyeket jelöli, hanem azokat, akik a szociális normákra, társadalmi szabályokra immunisak, azaz nem tudnak – és nem is akarnak – beilleszkedni a szűkebb vagy tágabb közösségekbe.

Az antiszociális ember igenis forog társaságban!

Most, hogy már tudjuk, milyen személyt is jelöl az antiszociális jelző, ki kell mondjuk: a pszichopata jellemzői közé tartozik, hogy szívesen forog társaságban, ameddig azt az érdekei megkívánják. Személyes indítékai minden és mindenki felett állnak. Ám ameddig ezek többségünk számára öröm- és élmények gyűjtését takarják, neki elsorban az új ingerek bezsebelése a fontos.

Mivel érzelmi síkon képtelen értelmezni a világot, a benne élőket, így számára kizárólag a tettek szintje marad. Folyamatos ingerek és programok híján hajlamos az unalomra. Egyedül, külső ingerforrás hiányában a pszichopata nem tud létezni, nem boldogul, csak egy másik, ledominált személy mellett tompul benne az érzelmek híján kialakult és azok nélkül csillapíthatatlan ürességérzés.

A pszichopata jellemzői párkapcsolati szinten

Mivel kizárólag ingereknek és érdekeknek él, lényegében képtelen bármivel megelégedni, betelni, ami, mondani sem kell, igazi párkapcsolati rémálom. Egy kívülálló szemében már-már megszállottságnak hathat a folyamatos flörtölése, a partnerek gyors ki- és elhasználása. Nem jellemző, hogy a párja meghódísátását követően figyelmességet, megértést tanúsítana felé, vagy ha ebből bármelyiket is tapasztalja a partner , az kizárólag a cèljai elérése érdekében teszi a pszichopata , aminek  később súlyos ára lesz – érzelmek hiányában nem is meglepő. Ha felismeri, hogy hibázott, akkor is csak azért kér bocsánatot a partnertől, mert érdekei megkívánják, valódi átérzés vagy megbánás nélkül.

A pszichopata jellemzői közül a legrosszabb: érzelmek híján a manipuláció az egyetlen öröme

A pszichopatákat az ingerek és saját mércéjük szerinti sikereik éltetik, nem meglepő hát, hogy kifejezetten szeretnek a középpontban állni, irányt adni az eseményeknek és befolyásolni azok lefolyását, mindezt persze úgy, hogy eközben az őket körbe vevő közeg elismerését és rajongását is magukénak tudhassák. Ameddig ezeknek eleget tesz a társ vagy társaság, addig komfortosan érzik magukat.

Mindebből következik a pszichopata jellemzői közül a legfontosabb: amikor elfogynak az ingerek, azaz nem marad mellette olyan személy, akit irányíthat, és akinek elismeréseiben, dicséreteiben fürödhet, újra kiüresedik. Ezt mindenáron el akarja kerülni, ezért mindent megtesz, hogy a körülötte lévőket magához láncolja, ennek érdekében semmitől nem riad vissza.

Ha oda a komfort, a pszichopata veszélyessé válhat

Ahol csak tudja, függőségi viszonyt alakít ki a számára túlélést biztosító személlyel: anyagi értelemben, manipulációval érzelmileg, a másik társaságának elmarásával, a társ teljes szociális izolációjával. Éppen ezért borzasztóan féltékeny mindenkire, aki a társát megkörnyékezi, akármilyen szándékkal.

A másik felett gyakorolt kontroll jelenti az életet, ez pedig csak úgy valósulhat meg, ha osztatlan figyelmet élvez. Biztonságérzete csökken, ha a párja másokkal tölt időt, ezért mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza. Mindig, mindent tudni akar a partnere életéről, az intimszféra számára ismeretlen fogalom, azonban kölcsönösségre nem törekszik: önmagát nem adja ki másnak.

Ha diszkomfortosan érzi magát, felgyülemlik benne frusztráció és a sérelem, veszélyt is jelenthet a környezetére: érzelmek és a társadalmi normák tisztelete híján gátlás nélkül bánt másokat verbálisan és akár tettlegesen is.

Ne feledd, a pszichopata jellemzői sokféle ember viselkedésében beazonosíthatók, de azok mögött más, komplex magyarázat is állhat. Nem tudhatod, milyen ingerek, élettapasztalatok váltották ki náluk az adott viselkedést. Ne hamarkodd el a diagnózist, ha ilyesmit tapasztalsz, fordulj szakemberhez, kérj segítséget!

Pszichocsapda I-II.

Könyvemben egy pszichopatával való kapcsolat fázisairól mesélek, és arról, hogyan tettem pontot egy véget nem érő körforgásra. Könyvem megjelenése óta már rengeteg nőnek segítettem coach-ként, hogy az elengedés útjára lépjenek.

Ha úgy érzed, neked is segítségre van szükséged, olvasd el könyvemet, amiből erőt meríthetsz a küzdelemhez, vagy keress engem bizalommal konzultáció miatt!