A világ egyedül a pszichopatáért van

A pszichopata jellemzői között számos olyan tulajdonságot találunk, amely már messziről üvölti számunkra, hogy óvatosnak kell lennünk: átláthatatlan, de vonzó viselkedés, simulékonyság, nyereség- és érdekorientáció, továbbá kompromisszumra, kötődésre való képtelenség.

A pszichopata jellemzői bájos, kívánatos felszín alatt várnak ránk

A pszichopata minden tettét és gondolatát egy dolog uralja: a benne lévő ürességet, amelyet érzelmei és belső szabályozói híján önmaga képtelen kitölteni, külső ingerekkel, más személyek őfelé irányuló áhítatával akarja kitöltetni.

Míg az antiszociális személyiségzavarral nem rendelkezők viselkedésében már tudat alatti szinten is érvényesülnek az évek alatt elsajátított szociális normák, az ő tetteikben nyoma sincs ezeknek. Gátlás és a társadalmi normák iránti bárminemű tisztelet híján nem riadnak vissza semmitől, hogy megkaphassák, amit akarnak.

Egy pszichopata első látásra kifejezetten kellemes jelenség: simulékony, felületes báj jellemzi, előzékeny és nem fukarkodik a bókokkal. Olyan képet alkot magáról, amelyről rég megtanulta, mások számára a leginkább vágyott egy kapcsolatban. Tudja, hogy mit kell tennie, hogy másik rajongását kiváltsa, és mindent meg is tesz ezért. Arra törekszik, hogy kiismerje a partnerét, így hosszú távon még inkább az uralma, kontrollja alá vonhassa, ezáltal rendre kicsikarhatja belőle azt a viselkedést, amelytől a belső üressége elhalványulhat.

Az első intő jelek, fel-felbukkannak a pszichopata jellemzői

Sem a társadalmi normák, sem a belső kontrollt biztosító érzelmek nem léteznek a pszichopaták számára. Amikor viselkedésükkel átlépik a határokat, nem okoz bennük szorongást, idegességet, nem éreznek megbánást, ismeretlen számukra a szégyen.

Viselkedésük természetes része a hazudozás. Okozzanak bármit is a valótlan állításaikkal, nem számít nekik, felelősségérzet nélkül, a gyerekkorukban megtanult panelek szerint cselekednek. Az sem jelent számukra semmit, hogy ezzel akár kárt és fájdalmat okoznak a környezetükben. Mondandóik és tetteik csak azt a célt szolgálják, hogy érvényt szerezzenek a dominanciájuknak a társuk felett, bármilyen eszközzel.

Hogy ez a másikban boldog lelkesedést vagy megszégyenülést és öngyűlöletet gerjeszt, az számukra teljesen lényegtelen. Szenvtelenül, érzelemmentes tekintettel figyelik a partnerüket, és bár mellé mosolyognak, mézes-mázos szavak is elhagyhatják a szájukat, az összkép mégsem stimmel.

A való világ és a pszichopata kapcsolata

A pszichopata jellemzői a külvilág előtt ismeretlenek. Az osztatlan figyelem és a behódolás fontos neki, és azért, hogy ezt megkapja, ügyel a felszínes ismeretségeire. Jókedélyű, illedelmes, intelligens és figyelmes személynek hathat az őt csak távolabbról ismerők szemében. Éppen ezért, amikor a társa betekintést ad a mélybe, mesél a saját tapasztaláról, mik is valójában a pszichopata jellemzői, a környezet értetlenül, sokszor hitetlenkedve reagál rá, hiszen a történet gyakorta köszönőviszonyban sincs a saját ismereteikkel.

Nagyon ritka, hogy valaki kívülről nézve őszinte hitelt adjon a pszichopata mellett rekedt társ szavainak, és támogassa a partnert, hogy lépjen ki a neki kártékony kapcsolatból. A dolgot tovább nehezíti, hogy a pszichopata mindent el is követ, hogy ilyen személy ne maradjon a társa közelében. Amennyire csak tudja, kontroll alatt tartja a párja életének minden területét, gondosan elszigeteli a tágabb környezetétől, és folyamatosan ellenőrzi, felügyeli a társ viselkedését. A pszichopata lételeme az uralkodás, a társa összes figyelmének és odaadásának birtoklása, a saját egójának erősítése, ezért pedig akármeddig hajlandó elmenni.

Fontos tudnod, hogy pszichopata jellemzői sokféle embernek lehetnek! A viselkedés egy dolog, azonban nagyon nehéz azt megállapítani, milyen okok húzódnak meg mögötte, milyen ingerek, élettapasztalatok váltották ki az első ránézésre pszichopatának tűnő személynél az adott reakciót.

Ne légy felületes, és ne bélyegezz pszichopatának egy személyt, akit nem ismersz eléggé! Ha a partnereden a pszichopata jellemzői közül többet is beazonosítasz, mihamarabb fordulj szakemberhez, és kérj segítséget!